Cara letak facebook like button di entri blog


Hye semua... post kali ni nak share something pasal blog. Yerlah, bila dah jadi blogger ni kene belajar banyak benda. Bila dah belajar ilmu tu elok lah disebarkan. Betul tak? Nak share benda simple n maybe ramai dah tahu buat. Tapi yang belum tahu boleh try yer. Cara letak FB like button kat entri blog 

Meletakkan button 'like' dalam blog dapat memberi gambaran secara kasar samada penunjung anda menyukai entri yang ada di blog anda. Selain itu, penggunaan button 'like' ini juga sedikit sebanyak dapat meningkatkan trafik blog.



Cara-cara untuk meletakkan button like ini adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > expand widget templates
backup template untuk langkah berjaga²)

2. Gunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.

<data:post.body/>

3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod tadi

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

4. Kemudian save dan view blog anda..

OK...selamat mencuba

14 comments:

  1. jadi ke bro..
    ambe try buat x boleh pun..

    ReplyDelete
  2. tq... for sharing... dah jadi...

    ReplyDelete
  3. kenapa saya buat takleh tekan pun button like tu.tolong bagitau

    ReplyDelete
  4. mcm simple sgt jek tutorial nih,......

    ReplyDelete
  5. Expand Widget Template tu kt mne?

    ReplyDelete
  6. ada yang jadi...dan ada yg tak....yg tak tu mesti ada silap kat mana2...tak pon tak baca bismillah...hehe

    ReplyDelete
  7. terima kasih banyak banyak :) dah penat cari kat blog lain, akhirnya kat blog ni je yang berjaya. Trimas :)

    ReplyDelete
  8. welcome banyak2...hehe...happy dapat membantu anda...jangan lupa baca entri yg lain dalam blog ni

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.sheila baru nak cuba. heheheh thanks sharing ;p

    ReplyDelete
  10. kalau yang setting baru xda pun ayat expand widget templates
    dekat edit template tuh....plss bantu :)

    ReplyDelete
  11. expand widget templates x dapat di cari...
    boleh bantu x?
    tq

    ReplyDelete
  12. Thanks bro...ada masa boleh singgah blog saya pl :) notapemirsa.blogsport.com

    ReplyDelete