Masa yang sesuai untuk melawat Korea


Assalamualaikum dan salam infomasi.
Tentu ramai yang nak ke Korea tapi tak tahu bila masa yang sesuai untuk ke Korea kan?. so apa kata post kali ni kita borak pasal masa yang sesuai untuk ke Korea.

Well, Korea ni negara 4 musim dan suhu dan cuaca di Korea sering berubah. Dan untuk pastikan lawatan ke Korea berbaloi, elok kita kaji masa yang sesuai sebelum beli tiket flight ke sana. Di sini saya akan share panduan ringkas memilih masa yang sesui untuk ke Korea.

Ramai yang setuju musim yang sesuai ke Korea adalah musim bunga ketika bunga mekar dan musim luruh ketika daun bertukar kuning. Tapi ada juga yang teringin nak pergi time musim salji. Pendapat saya ketiga2 musim iaitu bunga, luruh dan musim sejuk bersalji adalah masa yang yg terbaik untuk ke Korea bagi rakyat negara khatulistiwa.

Musim bunga
Masa terbaik untuk ke Korea ketika musim bunga ialah antara pertenghan April sehingga pertengahan Mei setiap tahun. Bunga sakura atau cheery blossom akan start mekar pada pertengahan April antara 14 dan 16 haribulan (dan boleh berubah dari tahun ke tahun...kena selalu check forecast) dan selalunya hanya akan mekar untuk seminggu sahaja dan gugur ke bumi bila hujan turun. Tapi lepas tu bunga lain seperti tulip dan lain2 pon mekar dan sumtime semak samun pun jadi cantik dan colourful. Pakaian pulak sebaiknya yang fleksibel yakni pakai baju macam nak jalan kat Malaysia seperti t shirt n jeans pastu pakai jacket musim sejuk. dalam poket  jacket tu letak gloves siap2. Time ni cuaca sejuk nyaman tapi kengkadang jd suam2 pula. hehe...
makan strawberry di bawah pohon sakura...perghhhh


Musim Luruh
Untuk musim luruh pula masa terbaik adalah antara pertengahan oktober hingga awal november sebab time tu daun dah bertukar warna. Kalau pergi awal sangat mcm hujung sept dan awal okt daun baru nak start tukar. Dan hujung nov daun dah luruh dan start botak. Kalau pergi hujung okt bawa spec mata hitam sebab walaupun cuaca sejuk time tu tp sinaran mentari amat silau. Pakaian pulak mcm musim bunga tp dah boleh stanby long john sebab nak menuju ke musim sejuk.
suasana musim luruh...cantik kan

Musim sejuk
Untuk musim sejuk pula boleh pergi hujung November sehingga sekitar chirtmas iaitu 25 dec sehingga awal Febuari. Pastikan bawa pakaian yang sesuai sebab cuaca sangat sejuk. Kalau pergi ke Korea semasa mesti sejuk mesti nak merasai pengalaman main salji kan. Sebenarnya salji ni macam hujan...ada kala turun ada kala tak... ada orang ke Korea pada bulan Disember tapi sebutir salji pun tak nampak... Haaa, di sini saya akan kongsikan tips macammana nak meningkatkan peluang untuk merasai salji ketika ke Korea pada musim sejuk.

Tips Salji #1 : Pergi ke luar bandar atau kawasan pergunungan. Selalunya di Seoul memang susah nak rasa salji...kalau turun pun nipis dan cepat cair. Kalau di luar bandar pula peluang untuk merasa salji akan lebih tinggi dan lebih tinggi jika ke kawasan pergunungan. Kawasan luar bandar yang boleh dikunjungi seperti Gapyeong (1 jam naik ITX train dari Seoul). Dan kawasan pergunungan yang hampir dengan Seoul yang boleh dikunjungi ialah Bukhansan National Park.

Tips Salji #2 : Selalu rujuk ramalan cuaca. Caranya dengan menggunakan apps smartphone seperti accuweather. Contoh anda pergi ke Korea dari 15 Disember hingga 20 Disember. Sebelum fly ke Korea semak ramalan cuaca untuk tarikh tersebut... accuweather boleh analisis ramalan cuaca untuk seminggu. Ketika sampai ke Korea pun sentiasa semak ramalan cuaca dari semasa ke semasa sebab ramalan cuaca boleh berubah. Semak ramalan cuaca untuk dua atau tiga kawasan yang berbeza... saya selalu semak kawasan Seoul dan Gapyeong... jika ramalan cuaca menunjukkan Gapyeong akan turun salji pada 18 Disember...maka pergilah Pulau Nami pada 18 Disember... tapi cara ini memerlukan anda menjadi seorang pengembara yang fleksibel dan berkeyakinan dalam merancang itinerary.

Peluang untuk anda merasa salji akan meningkat jika semakin lama tempoh anda berada di Korea. 
berjaya merasa salji umpama kapas fresh dari langit Korea di Pulau Nami berkat menggunakan teknik ramalan cuaca.. bila kami balik ke Guesthouse bertembung dengan orang Malaysia yang menginap di tempat yang sama...kami tunjuk gambar kami di Nami...dia terkejut. Sebab sehari sebelum kami pergi Nami dia dah pergi dulu...dia kata sehabuk salji pon takda...hahaha


pakaian musim sejuk terutamanya bila buat outdoor activity... kasut nak pakai sport shoe pun boleh (saya tak suka pakai winter boot)... tapi pastikan pilih kasut yang bertutup, material yg tak berjaring/berlubang dan bertapak tebal dan mempunyai cengkaman yang kuat

Ok...sekarang saya nak share pulak masa yang perlu dielak untuk ke Korea. Masa yang saya nyatakan ni hanya berdasarkan faktor cuaca dan bukan faktor lain seperti cuti umum di Korea dan lain2.
Elak kan pergi pada bulan mac hingga awal april sebab time tu peralihan musim sejuk le musim bunga. Keadaan agak horror dengan salji mencair dan jalan jd basah dan kotor. Bunga pun belum keluar lg. Lagi satu masa ni selalu berlaku fenomena yellow dust di mana angin bawa pasir kuning dari gurun gobi di China dan Monggolia menyebabkan jerebu pasir kuning di Korea.

Image result for korea yellow sand
Fenomena Yellow Dust di Korea.

Lepas tu elak juga pergi masa musim panas antara jun hingga ogos sebab cuaca dah macam kat Malaysia. Panas dan hujan. Orang putih n Korea suka lah time ni sebab dorang boleh pergi pantai n swimming pool sambil berbikini.  meooww




So bilakah masa pilihan anda untuk ke Korea? Diharapkan post kali ini bermanfaat dan membantu anda membuat pilihan tarikh untuk ke Korea... jangan lupa share n tinggalkan komen yer...

113 comments:

  1. suka musim bunga and musim luruh..sebab view sangat cantik..

    ReplyDelete
  2. musim bunga best.... rindu la nak tengok bunga sakura....

    ReplyDelete
  3. mmg best....next april nak g lagi....sapa nak ikot angkat tangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..ble join ka??

      Delete
  4. Thanks 4 sharing info. Pegi dulu masa musim salji nak mencair memang senang nk jatuh dek licin tapi sejuknya x terkata .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp ade salji lg ker..sy nak pg 1 march ni ..agak2 blh tgk apa pemandangan

      Delete
  5. betul...sebab time salji mencair molekul ais menyerap haba pelakuran dari persekitaran tuk memecahkan ikatan antara molekul...sebab tu sangat sejuk

    ReplyDelete
  6. firdause,sy nk follow next trip ke sana,boleh?
    bleh bg num fon or email x?
    tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...sorry, sebenarnya saya tak buat business or organize trip...saya just free lance korea bagpacker n berkongsi info dan pengalaman dalam blog. Tapi saya ada ramai kenal guide kat sana n boleh recommandkan

      Delete
    2. as salam..firdaus..awk de x kenalan or blh rekomen sape2 x utk jd guide kt korea..nk g sndiri x yakin..nk ambik agent kang mahal sgt..kot awk de cdangan lain...tq

      Delete
  7. Salam..kalau nk pegi time slji tebal wkti mne ye?nk main slji...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...pergi time bulan januari.. sepanjang januari tu salji tebal

      Delete
  8. Best la korea ni... sy pun br 2mggu blik dr korea....

    Amirhamzahpunyablog.blogspot

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Firdause, korea/jeju pada 28 mei - 15 jun, masih musim bunga ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... penghujung musim bunga n nak masuk musim panas

      Delete
    2. maaf bertanya byk soklan, kalau 22 mac-30 mac masih bersalji?

      Delete
    3. di tengah2 kota seoul dah cair....tapi sumtime tiba2 turun salji bulan mac which consider jarang berlaku... ada ski village kat gunung yg masih ada salji

      Delete
  10. As salam...kalau tak pernah ke korea..tp nak backpackers kesana apa yg perlu dibuat.?
    Cth..cari local guide...book penginapan online....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak g sendiri banyak yg perlu dibuat...haha....book penginapan online...buat itineary, kaji selok belok pengangkutan ke tempat2 menarik, makan...dll

      Delete
  11. Ikut hantar cousin daftar in one uni dekat sana. 23Feb-02March. Macam mana keadaan dekat sana ye waktu ni? Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. keadaan sana masih sejuk...perlihan musim sejuk ke musim bunga

      Delete
  12. hai.. plan pergi hujung feb hga awal mac.. ok lagi ke cuaca N suasana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...time tu salji mencair tp masih sejuk......

      Delete
  13. Salam en.Firdause cam seronok je baca u punya story.saya dan keluarga bercadang nak gi korea,boleh x introduce sapa2 yg bole jd guide kami d sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....kalau nak recommend ni takleh sebut sini...privacy polisi ..hehe

      boleh sms or whatsapp saya di 0128698066

      Delete
  14. salam...nak tya klu 1 jun - 14 jun 2014 musin pe? cantik x view?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...time tu peralihan musim bunga ke musim luruh....secara peribadi saya tak berapa suka time tu sebab kurang cantik

      Delete
  15. salam...nak tanya..kalau saya nak g korea 14 sampai 20 nov ni,dpt view autumn tu x?kalau saya n kawan g tanpa tour guide should be ok x?kami ber2 gurl..nk tau sana tahap keselamatan camne?hope dpt membantu..coz kalau boleh mmg nk g tanpa tour guide..agak bebas sket..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... 14 nov antara waktu kegemaran saya....time tu penghujung autumn n dapat rasa suasana luruh...walaupun daun dah kemuncak kuning n start gugur...sampai tanah pun dipenuhi daun...n kalau bernasib baik salji pertama akan turun....
      Harap membantu

      Delete
    2. thanx..boleh mintak email x?lebih senang bertanya..kalau saya dan kawan,kami ber2 perempuan,pegi korea tanpa tour guide ok x?kalau boleh mmg xnk tour guide..n boleh beritahu tahap keselamatan kat sana x?mcm spore ke?

      Delete
    3. sama2...sebenarnya saya jarang guna email...selalunya org yg akan ke korea lebih selesa bertanya dalam whatsapp or sms...terus dapat

      whatsapp 0128698066...kat sana sgt selamat...budak umur 8 tahun jalan sorang2 kat kota seoul pon selamat

      Delete
  16. alamak whatsapp xde la..wechat xde ke?
    papehal lau tanye kat sini,boleh jekkan?







    ?

    ReplyDelete
  17. salam.. maaf bertanya.. menurut saudara.. bulan ogos x brapa nak best utk travel korea.. tp saya dan kwn2 bercdg nk ke sana 12/8 ni... hmmm.. is it too hot at that time??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...agak panas time tu...tp ok je

      Delete
  18. Salam, I plan to go to Seoul hujung tahun ni. Before this pernah pergi during May 2013 (spring) with my mom, so tau lah jugak few places.
    -Solo.
    -Budget travel.
    -Plan date: 24/12/2014-1/1/2015. Saja pilih these dates sebab nak experience Christmas Day (walaupun tak sambut) & New Year kat sana. Is it a good idea?
    -Budget dalam RM2500-RM3500. Including shopping. Cukup2 ke lebih dari cukup?
    -Ada usha2 a few tempat tinggal: Maru Guest House, Yellow Brick 2 & Happy Garden Guest House. Dorm. Around RM500 for 8 days. Reviews are mostly positive.
    -Still looking for interesting places yg suited with the season.

    So, I need a few suggestions and advices from u, mister. Thanks.

    ReplyDelete
  19. salam encik.nak tanya awal bulan 4 tu kira minggu pertama ke 2-3 hari pertama. saya bersama suami dan bayi bercadang nak pergi 11-17 april ni. tu still kira awal lagi ke? kiranya mmg takde bunga lah yer.boleh encik cadangkan baju yg sesuai bawak utk bayi tak. terima kasih yer

    -yus-

    ReplyDelete
    Replies
    1. 11-17 april insyaAllah sempat tengok sakura

      Delete
  20. Salam en firdaus...saya ambil pakej cuti sek ni 22-26 mac..mcm mn cuaca kat sn ye? Scenery agk2 cntk x?

    ReplyDelete
  21. Salam firdaus,

    sy dah beli ticket ke seoul end sept this year..agak2 time tu suhu bape? so nak kena stanby jacket or x payah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.....end sept dah masuk musim luruh tp tak klimax lg....suhu sederhana n pki jaket

      Delete
  22. Salam saya nak pergi seoul 31 mei nie hingga 7 jun nie musim aper disana yer? boleh bagi cadangan persedian pakaian yang perlu saya bawa... terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam siti hajar....time awak g tu peralihan musim bunga ke musim panas....pakai mcm pki kat malaysia je... Tp bawa juga jeket coz sumtime angin sejuk bertiup n malam sejuk gak sikit2....n bawa payung sebab hujan selalu turun time peralihan musim bunga ke panas

      Delete
  23. Salam..nak tanya sy dan 4 org rakan akan ke seoul pd 18-22 march 2015..time tu salji mencair ek??kalau gitu ape yg interesting ye time tu??nak kate ada salji, dh nak cair..nk kata ada bunga baru nk masuk musim bunga..hope dapat membantu sbb kami backpakers..tq ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam....hujung mac mmg peralihan dari musim sejuk ke musim bunga....keadaannya kurang menarik...tp pernah juga salji turun time ni...cuma jarang2 berlaku

      Delete
    2. kalau pegi 1-5 march masih ada salji lg tak ....pemandangan ok tak

      Delete
  24. Assalamualaikum. Kalau sya nak p 10 smpai 14 dec..mcmana ye cuaca waktu tu...sejuk dah ke? Boleh ke pakai long john je kat dlm n pakai jaket? Tq wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...bulan dec cuasa sgt sejuk...long john n jeket mmg sgt2 membantu terutamanya utk rakyat negara panas mcm Malaysia...

      Delete
  25. Saya berada di Korea sebulan dari 3 Mac hingga awal April 2014. Untuk tahun ini bunga dah keluar awal April dan tidak pertengahan April seperti di jangkakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups...tahun ni awal sikit...sampai kat malaysia pon ada sakura...

      Delete
    2. kalau pg awal mac kene bawak baju sejuk la yer?

      Delete
  26. Assalamualaikum wbt. Saya nak tnya if saya dan husband nk g sna bulan aug 2014 ni, time x bape sesuai ke utk tgk pemandangan yg ctik kat cna?

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum.sy n hubby akn ke korea pd 6-11.6.14.apa persediaan n cuaca camne

    ReplyDelete
  28. salam, sy nk tanya pakaian ape yg sesuai klo sy pegi 24 nov-30 nov ni? time ni salji da start turun ker? #mohonberikanpenjelasan. tq ;)

    ReplyDelete
  29. Salam. saya nak tanya few questions and some suggestions. Sebab nak backpacker ke korea so mmg kena banyak bt research. Boleh terus whatsapp ke? TQ

    ReplyDelete
  30. Assalammualaikum... sy n kwn2 nk backpacker ke korea next year... cadang nk pegi musim luruh... bile tarikh yg sesuai? Boleh bg any suggestions utk 1st time backpacker nie... thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...kalau berminat nak pergi musim luruh, saya cadangkan hujung bulan oktober...cantik

      Delete
  31. Salam.. saya pon ak pergi next year.. tix tgh promo ni.. kalau bulan 1 syok ke? Yg baca2 kata time paaaaling sejuk kat korea.. agak2 nye kedai bukak ke katup?? Seb baik baca blog ni.. kalau x nk beli bln 3 dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...bulan 1 best...salji...kedai mcm biasa je...cuma aktiviti luar mcm river cruz takda...tp boleh main salji

      Delete
  32. Assalamualaikum, nak tanya info untuk 2015, musim bunga start bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...musim bunga start bulan 4... selalunya pertengahan bulan 4...tp tahun ni start awal bulan 4

      Delete
    2. Saudara .tumpang tanya. Klau 13 hari dekat sama.brapa bajet diperlukan.??

      Delete
  33. salam..nak tanya, saya nak p korea dalam 1 oktober - 12 oktober ni..pakaian cmne ye? and cuaca sejuk x? berapa drjah celcius? nak kne bawak jaket x? and view time tu cmne? tq :)

    ReplyDelete
  34. salam saya nak ty, saya akan ke korea pada 30 Nov - 4 Dec musim itu salji dah turun ke belom? tq:)

    ReplyDelete
  35. Tlg bagi guest house yg terbaik

    ReplyDelete
  36. Salam..kami nk pi korea 7-14 sept thn ni..cuaca time mcm mn.. boleh cadangkan pakaian .... tq

    ReplyDelete
  37. nk tya.. 28.2.2015 - 5.03.2015 musim ape ea?

    ReplyDelete
  38. #ilovekorea..hehe

    last year pergi time winter even sejuk but worth it especially bila dpt tgk winter view kat nami island. sempat lar fefeeling winter sonata..hahaha

    Insyallah 12-16 November 2014 akan ke sana lg dgn harapan nk tgk autum view pulak. Agak2 ada harapan x nk dpt tgk daun color kuning merah tue?? :)

    ReplyDelete
  39. alamak da beli tiket utk bulan 3.. 5-12.. haishhhhhhhh

    ReplyDelete
  40. Salam.agak2 dari Beewon guesthouse ke myeongdong dekat tak nak jalan kaki..berape lame ye masa die?TQ

    ReplyDelete
  41. Flight saya 19/12 n return 26/12..time tu dah winter ke blom..sbb ada terbaca..januari bru winter

    ReplyDelete
  42. Salam..klu 7-14 March 2015...salji cair ek?river cruz xde la ye?

    ReplyDelete
  43. Salam..saya tengah cari travel buddies ke Korea date 15 - 19 Mac 2015 ( cuti sekolah)
    & 18 - 23 April 2015..boleh whatsapp saya 012-6169877..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah sy akan ke korea 24.4.15 till 30.4.15 cuba anjak kn sikit date awk tu, akk pun 1st time nk g sendiri ni :)

      nanie_pie2211@hotmail.com

      Delete
  44. salam..nak tanya kalau awal bulan 12 tu 1dis-6dis sejuk view dia camna yer? sejuk sgt tak waktu tu?

    ReplyDelete
  45. ROMANTIK SGT..HAHAHA...

    ReplyDelete
  46. salam, macam mana saya nk menghubungi student malaysia yg ada di korea yg sudi menjadi tourist guide? saya bercadang ke seoul pada 13/6/2015.

    ReplyDelete
  47. Salam Fir... 14/3 2016 sesuai tak? Awal musim bunga kan...

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum encik Firdaus, sy amat perlukan bantuan mengenai tempat2 dan musim2 yg sesuai untuk percutian di Seoul untuk manuskrip saya. Jadi boleh tak saya nak tanya lebih lanjut?

    ReplyDelete
  49. Salam Fir, blog ni dah buka idea kami sebagai beg packers ke seoul, TAHNIAH & TERIMA KASIH. Kami ingin tanya berkenaan tour DMZ border South korea & north korea...pernah ke sana? Emm jika ada idea share sikit kat kami, plan ke sana Dec tahun ni...winter masa tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah kau tanya, aku pun InsyaAllah pergi sana december tahun ni and nak pergi DMZ jugak

      Delete
    2. Hang nak pi dec berapa hb? Dgn family ke bagpackers?

      Delete
  50. Salam Tuan tanah tompang iklan, sesiapa berminat nak ke korea, masih blur blur tak dapat tips mcam mana di sana nanti boleh lawati blog saya asia2guide.blogspot.com , or sebarang email boleh email ke asia.detour@gmail.com ... inshaallah saya bantu walaupun tak ambil package saya..

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum En. Firdaus, sy & sorang lg kwan akan ke korea 1/9 -11/9 ni.. boleh bg cadangan tmpat penginapan @ sapa2 yg boleh jd guide? maklum la 1st time travel p korea..
    tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai..salam..Encik/cik jadi ke Korea?sye and family pun akan pegi Korea 31/8 smpai 5/9 ni..

      Delete
    2. hai..salam..Encik/cik jadi ke Korea?sye and family pun akan pegi Korea 31/8 smpai 5/9 ni..

      Delete
  52. Assalammualaikum. Terimakasih kpd owner blog yg byk membantu newbie mcm saya mencari info ttg korea

    Saya berhajat melawat korea pada 14hb oktober ni. Nak travel sorang2 tak best. Kalau adik2 atau kakak2 yg berminat nak ikut, blh whatsapp saya 0164080477. Muslim only

    ReplyDelete
  53. kalau boleh en firdaus email saya boleh? bell_poah@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Salam.saya ada trip ke korea end of jan16.still winter kan?blh pakai normal sport shoes tak ?

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum. ..sy dan kwn akn ke korea pd 13hb 3 2016 shnga 17hb..nak tnya view msa prtghn buln tu dan pakaian yg sesuai..trme ksh infonya

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum.. pd awal bln 4 (4hb smpi 8hb)dah start musim bunga ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang confirm pergi masa tu ke? April spring.. Akan ada disana 4-8 april flight 1am AA solo backpakers

      Delete
  57. Kami akan ke Seoul 16 ke 25 mac. Suhu bagaimana sbb klu refer weather forecast max 10 sj. Pakaian apa yg perlu bawa time ni? Accessories samsung murah tak di Seoul. Juga brg kpop mana nk cari n harga dalam range berapa? Tq

    ReplyDelete
  58. Terima kasih untuk panduan memilih musim yang sangat bermanfaat...

    ReplyDelete
  59. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  60. 10q for info.. kebetulan kami akan pergi MID OCTOBER ni..
    Bertahun sulam impian nak dpt the best season... maklumla nak tele dgn cuti sekola n kids' schedule☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...bestnya...selamat mengembara

      Delete
  61. Seronok membaca.. km bcadang pergi pd 1 feb 2018.. tp rasa was2 sgt sebab ada kanak2 bawah 9,6 & 3 thn..waktu tu sejuk sgt2 mer

    ReplyDelete