Tips Melancong Ke Korea - Siri 2 : Cadangan Tempat Penginapan

Hye...apa kabar semua....kali ini saya nak berkongsi dan memberi cadangan beberapa tempat yang sesuai untuk menginap di Seoul, Korea.

Tempat penginapan yang saya cadangkan sesuai untuk pelancong backpacker di mana harganya berpatutan dan terdapat kemudahan seperti dapur memasak, microwave dan washing machine. Pada pendapat saya, menginap di hotel kurang sesuai ketika melancong ke Seoul kerana dua sebab.


  1. Kebanyakan masa diluangkan di luar tempat penginapan kerana Seoul kaya dengan tempat2 menarik dengan pelbagai tema untuk diterokai. Tak ada masa nak lepak2 kat hotel tengok tv n bersauna.
  2. Hotel kat Malaysia pun ada. So lebih baik rasai pengalaman menginap di tempat yang lebih murah tapi mempunayi kelainan seperti Korean Homestay dan Korean Hostel dimana kita dapat mengenali budaya korea ketika menginap.
Dalam post ini, saya akan memperkenalkan dua tempat menginap dimana satu bertemakan Homestay manakala satu lagi bertemakan hostel. Tempat menginap yang bertemakan Homestay atau guesthouse sangat sesuai untuk pelancong. Anda boleh mencuba menginap di Tea Guesthouse yang terletak di Jongno-gu berhampiran Angkuk Subway Station

Tea Guesthouse merupakan hanok (rumah tradisional korea) yang diubah suai menjadi tempat menginap. Reka bentuknya sangat menarik dan anda akan terasa seperti barada dalam drama korea..hehe




terdapat laman di tengah2 rumah yang dikelilingi oleh dapur dan bilik tidur




design dalam bilik tidur juga menggunakan konsep tradisional korea. Tidak ada katil disediakan tetapi tilam akan dihampar di atas lantai. Lantai bilik dilengkapi dengan sistem pemasan untuk keselesaan di musim bunga, luruh dan salji. Terdapat komputer dengan monitor besar yang berfungsi sebagai TV kabel dan juga internet. Kemudahan internet adalah percuma dan sangat laju. Sarapan akan disediakan setiap pagi. dan anda boleh meminta menu vegetarian. Kepada backpackers yang membawa baju pada jumlah yg sedikit, usah risau kerana perkhidmatan dobi percuma disediakan. 



banyak perkara menarik tentang korea boleh dipelajari di sini seperti menghayati senibina tradisional korea dan mengenali pakaian tradisional korea.




warga di Tea Guesthouse sangat mesra dan melayan pengunjung seperti keluarga sendiri

Penginapan Tea Guesthouse Boleh ditempah secara online di www.teaguesthouse.com. Bayaran boleh dibuat secara cash ataupun kad kredit





Untuk penginapan yang bertemakan hostel, anda boleh mencuba HOstel Korea yang terletak berhampiran Sinseoldong Subway Station. Hostel korea menawarkan harga serendah 29000 won (lebih kurang RM 90) untuk bilik individu. Hostel Korea juga menawarkan perkhidmatan limo dari dan ke Incheon International Airport. 
Hostel Korea menyediakan dapur untuk anda memasak. Juga terdapat ruang tamu lengkap dengan TV dan komputer berinternet yang boleh digunakan percuma. Terdapat sudut maklumat pelancongan untuk rujukan pengunjung. Washing machine juga disediakan di setiap tingkat untuk memudahkan pengunjung mencuci baju. Tempahan boleh dibuat secara online di www.hostelkorea.com. Bayaran hanya boleh dibuat secara tunai apabila sampai di sana
..........................................................................................................................................

Selain dari 2 tempat tadi, saya juga nak recommend Malaysian Guesthouse yang terletak di Itaewon yang merupakan kawasan komuniti muslim di Seoul.  Maklumat lanjut boleh dibaca di link http://malaysianguesthouseinseoul.blogspot.kr/2012/01/guesthouse-in-itaewon.html

Tapi jika anda ingin menginap di hotel, tiada masalah. Anda boleh lihat lebih pilihan tempat penginapan dengan klik poster AGODA yang terletak di ruang sebelah kanan blog ini. AGODA membolehkan anda menempah hotel di Seoul pada harga lebih rendah dari harga biasa.

88 comments:

  1. Thanks for the info....

    ReplyDelete
  2. Tea Guesthouse nie kira mcm mane ? per person ? per pax ? per night ? & brape ye ?

    ReplyDelete
  3. Tea guesthouse ni brp ye utk satu mlm? Sesuai tak utk satu family (4 org)?

    ReplyDelete
  4. Teaguesthouse unik kerana bertemakan rumah tradisional korea tapi harganya agak mahal dalam RM200++ per room per night. Bilik pun agak kecil dan kurang sesuai untuk keluarga

    ReplyDelete
  5. So apa tmpt penginapan yg sesuai utk family 4 org (suami isteri + 2 anak), yg convinience utk bergerak ke tmpt2 menarik yg u suggest tu dan tak mahal sgt.

    ReplyDelete
  6. Jongno Cutee Hotel dan Noble Hotel. Boleh search di agoda.com

    ReplyDelete
  7. Tq bro. Ur info pasal melancong ke korea dlm blog ni mmg menarik...so, korea selatan adalah pilihan kami on our next holiday.

    ReplyDelete
  8. anggaran total money spend fr the individual trip ni brape??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempoh 5days punye

      Delete
  9. Assalamualaikum,
    admin, bulan berapa yg bagus ke korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Shima Noha...early n mid april for blooming spring... Octobet for splendid autumn and around christmas or januari for snow

      Delete
    2. encik firdaus...januari taon dpn ade pi x???nk tgok snow...hehee

      Delete
  10. Bln dec ssuai x ke korea? Dgr tpt byk tutp masa dec...

    ReplyDelete
  11. Bulan Dec time Christmas n nak new year best....banyak lampu n happening

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oyeke... tp dh booked tiket on 4th of dec.. xpe la..hehe... cmne nk mohon visa sendiri g korea? Ada tbace 1 forum xyah buat visa.. bole bg pandangan x bro

      Delete
    2. Kalo masuk korea untuk tempoh kurang 3 bulan takyah buat visa....cukup sekadar guna passport....tapi kalau stay lama dari tu contoh utk kerja or study kene buat visa

      Delete
  12. Salam... jarak antara MyeongDong dan Itaewon brape jam ek? Mna lgi bgus stay kt Myeongdong or Itaewon? need yr advise pls.. :)

    ReplyDelete
  13. Salam... Budget rm 2000 tu mmg da campur sekali dgn flight + expenses untuk 5 hari ea? Sbb tgah pning nk budget expenses 5 hari bpe rm nk tukar. Pls help. Just nak backpacker je. Xnak shoping sgt.

    ReplyDelete
  14. Yups...tapi 2K bajet tu kalau dapat tiket 2 ways bawah RM 1000 n penginapan below RM 100 kalau duit Malaysia... Kalau tak maybe kene lebihkan sikit dalam RM 2.5K...

    ReplyDelete
  15. Salam... Hai Fir... Saya akan.ke.korea dalam bulan 6.. And stay di Hostel Korea.. Dis hotel dekat ke nak travel seoul... ??? Thank you

    ReplyDelete
  16. Hostel korea tu dekat kalau nak g dongdaemun n dongmyo...kalau tempat lain jauh sikit kalau jalan kaki tapi boleh naik subway...tapi kalau bajet penginapan RM200 semalam, saya cadangkan Jongno Cutee Hotel...memang best hotel tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo tapi mahal gak hotel cutee tue.. Haha.. Bajet below 100 jer.. 7 malam... Sebab nak dekat.. Ingatkan macam Segi Tiga Emas KL... Haha.. Tenks2... Sempat lg rancang...

      Delete
    2. Yups...kadang2 timing kene tepat...minggu lepas saya book dapat RM 150 je for standard. Tadi check kat agoda n asiarooms dah 200 maybe minggu depan dah nak start musim sakura. Tapi kalo nak bajet boleh usha penginapan yg berkonsepkan hostel. Tapi kurang selesa sikit.

      Delete
  17. Salam En Firdaus ..Mana lebih praktikal...transport dari incheon airport..guna AREX/subway atau airport taxi/bus
    jea

    ReplyDelete
  18. Well...bergantung kat area mana kita menginap

    ReplyDelete
  19. Thanks...sy akan ke korea bulan 11 nie...ingat nak try naik AREX..kat mana kita nak amik tren tu...lepas arrival hall ke atau kena keluar bangunan terminal..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu ke luar terminal...nnt kat arrival hall cari signboard AREX. Turun ke bawah level 1B

      Delete
    2. :)..banyak lagi nak tya nie..kekeke..thx accept request FB

      Delete
  20. Salam. Saya akan tempah hostel korea di area sinseoldong. Sefaham saya ada 3 hostel korea. Yg area sinseoldong ni dkt tak dgn subway. Lps tu dr airport nk naik bus. Turun di mana ye? Dlm route tgk dongmyo station. Jauh tak nk menapak

    ReplyDelete
  21. Wsalam...Hostel Korea sgt dekat dengan subway sinseoldong. tapi hostel ni terletak ke dalam sikit dari jalan besar. So saya nasihatkan awak prin peta yg dia bagi dalam web hostel korea. Nnt naik bas cakap kat driver...sinseoldong yok....bas airport akan stop kat sinseoldong...which depan sikit dari dongmyo....tapi daro dongmyo ke sinseoldong just a walking distance

    ReplyDelete
  22. Salam firdaus, betul ke disana tiada perkhidmatan escalator di subway yg bertingkat2 tuh? Ssh jugalah dgn kami yg ada ank2 kecil nih. Guesthouse yg rm90 tuh sesuai kot klu utk 2org backpacker? Mahal ke perkhidmatan kereta sewa? Prosedur lesen driving disana sebagai pelancong macam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...first sekali lesen driving tuk pelancong bukan suatu yg bijak di korea sebab pertama kedudukan pemandu di sebelah kiri n kedua pelancong tak biasa dengan jalan dan sign board korea.... Perkhidmatan escalator bergantung pada ketinggian tangga....kalau tangga yg rendah je mmg takda....hehe....

      Berkenaan dengam guesthouse or penginapan di korea, saiz bukan menjadi isu utama sebab most of penginapan di korea bersaiz kecil....kalau yg besar mesti harga rm 300 le atas... So bagi saya tempat tu ok dari segi dekat dengan subway n ada dapur...tapi saya tak boleh jamin dari aspek kepuasan ruang...
      Harap membantu

      Delete
  23. salam firdaus- sy akan ke pulau jeju dlm bulan 10 utk paper conference.. Bagaimana nak kesana dr seoul cara backpackers. almaklumlah budget kecik sambil belajar blh g melancong. ape tmpt yg menarik yg blh d lawati. Ingat nak g sana dlm seminggu.anggaran budget utk student mcm kami berapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err...selalunya seoul - jeju naik flight...mahal sket

      Delete
  24. assalam en.firdaus mohon bertanya...saya dan family akan ke korea pada 3 jun ini...cuma nak tahu bagaimana keadaan cuaca dan musim di sana pada waktu itu...terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... Bolehvtgkbkat internet or aplikasi accuweather android

      Delete
  25. Ade ground pakej tak kalau 3 jun 13 ni..tarikh tu musim ape ye..kalau ade ke jeju island lg bagus utk 2 org n satu kanak2 umur 2 thn..travel agent semua x tarikh berkenaan..berapa hari best berjalan ke sana..5@6 hari ok ke..
    Azam..boleh emel sy ke azam82_uum@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Er...sebenarnya saya bukan travelbagent...just backpack traveller...heee

      Delete
  26. salam...dik akk nk pg korea hjg thn ni...u ada buat ground package x?

    ReplyDelete
  27. firdaus..akk nk gi korea januari thn depan...ada wat pakej ke..email ke effasyazana2013@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakejjj studenttt ya

      Delete
  28. Err...sorry semua...saya mmg tak ada buat pakaj...saya just lone ranger backpack traveller yg share cara tuk travel murah...hee

    ReplyDelete
  29. Thanks for ur info....,,!!!!,

    ReplyDelete
  30. Salam..nak tanya...Mr. Firdaus boleh cadangkan hotel yang berdekatan di kawasan shooping n tempat2 yang best..senang nk bergerak..hehehehe...Budget dalam RM150 ke bawah utk 1 malam...ada ker??? Kalo Jongno Cutee Hotel dan Noble Hotel berapa harga utk 1 malam??? nak pergi tahun depan pertengahan bulan 3 tp nk buat persediaan awal2 coz xpakai travel agent..pakai redah jew..nasib baik jumpa blog nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...jongno cutee n noble hotel dalam 170 pernight....boleh tgk kat agoda.com....nak murah try korea hostel...beewon geusthouse or namsan geusthouse

      Delete
  31. Salam, sy nak tanya.. kalau pergi awal bulan 9 ok tak? Ada yg kata musim luruh n ada yg kata musim hujan.. sesuai tak utk jalan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....awal bulan 9 tak lawa lagi sebab pertukaran summer ke autumn....pokok tak banyak lagi yg tukar warna....awal musim luruh mcm bulan 9 mmg selalu hujan...so bulan 9 tak sesuai sangat... harap membantu

      Delete
  32. salam,

    mohon pandangan.. saya akan ke seoul oktober ini.. menginap di itaewon atau myeondong lebih baik dan mudah untuk saya berjalan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....di myeongdong lagi senang jalan tp di itaewon lagi senang dapat makanan halal... tapi terima kasih krpada sistem pengangkutan seoul yg amat cekap....tak kisah dok area mana pon boleh g ke tempat lain dengan mudah

      Delete
    2. Okay..so, lebih baik duduk di itaewon la ye?
      tq ye..

      Delete
  33. guesthouse dkt korea cthnya namsan geusthouse blh ke msuk lebih dr 2org,owner akan cek ke brape org mnginap dlm blik yg kt book,or kena charge tmbhn klau lebih dr had yg ditetapkan?sbb sy book blik size 2org,tp sy pegi 4org,bjet ciput..hihi..hrp blh bg cdngn

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya guesthouse di korea akan kenakan bayaran tambahan bila tambah orang...tapi kena check balik bilik yg awk book...bilik di korea kecik2 belaka...takot jd tin sardin kalo 4 org...hehe

      Delete
  34. Slm , many thanx to this homepage ni because its helping me a lot ketika saya berkunjung ke korea last july lepas, apa saya buat ialah print page yg berkaitan dan bw p sn, apa yg boleh saya katakan korea mmg negara yg best utk dilawati cuma masalah komunikasi yg major problem because rata rata mereka kurang fasih berbhs inggeris...so bg mwreka yg nk ke sana secara backpacking kena buat research dulu skit skit jgn main redah saja kelak nt mmg akan menyusahkan diri...xoxoxoxo

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 atas sokongan anda. Diharapkan info dalam blog ni membantu sesiapa saja yang nak buat research pasal Korea

      Delete
  35. Salam,,,nk tnya firdaus ni,,kalo g famili dlm 7org better stay kt mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wahida firdaus..kalau satu famaly elok stay kat malaysia guesrhouse itaewon..boleh taip kat google

      Delete
  36. assalamualaikum...saya akan pergi ke korea pd 15-22 nov ini...adakah ianya terlalu lama?boleh berikan cadangan itenery dan hotel or guesthouse yg sesuai kerana sy pergi brsama isteri..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...jangka waktu tu ok...tak rushing......itny n penginapan boleh baca kat post dalam blog ni ye

      Delete
  37. kalau stay di mr. kim friends gusethouse ok ker?

    ReplyDelete
  38. En.Firdaus...klu ikt penerbgn Air Asia ok ke...dan agak2 masa utk samp ke Seoul jam penebangan...Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud saya berapa jam berjalanan...hehehe

      Delete
  39. Assalamualaikum wmt En Firdaus, terima kasih krn melayan kami yg baru nak belajau ni. Saya Anom, nak tanye tukar duit kat sini je kan? Saya ke sana yg penting jalan2 dan makan, makan dan makan. yg penting ada kimchi. Itaewon sudah memadai kah? yg royal food tu mahal x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Anom...terima kasih juga kepada Anom sebab sudi baca blog saya...saya selalu tukar duit kat malaysia around RM800 je n saya aktivatekat atm card saya utk kegunaan international...so kalau tak cukup boleh cucuk duit kat atm sana...nak makan makanan korea Itaewon ada banyak yg halal

      Delete
  40. tq sangat...saya setuju dengan pendapat tak perlu duduk hotel nie dulu masa sy belum ada anak mmg kami berdua selalu melancong keluar negara terutama eropah hanya mengunakan B&B je tp since ada anak nie.. kene cari yg selesa untuk dia org... nak tanya lah sy berkenan tgk Tea Guesthouse nie tp nak tanya transport senang ke nak ke situ dan.. dr situ tak jauh sangat ke nak kemana2 ye...

    ReplyDelete
  41. Salam bro..
    Saya ngan Wife insyaAllah akan ke korea selatan disember ni, Ticket dah tempah bro, cuma nak tanya lah, nak tempah hotel guest house/hotel kat sana camner erk..melalui agoda.com atau ada cara lain. untuk makluman, saya dengan wife akan spend 12day kat sana, ada cadangan inetary untuk kami tak.... Harap sangat dapat bantu, coz now ngan blur nak booking hotel... 1st time ke sana... apa2 hal email saya mrpolie[at]gmail.com. Thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam bro...nak tempah hotel kat sana sangatlah mudah...saya selalu guna agoda.com and asiarooms.com....agoda kena bayar guna kad kredit siap2 n sampai sana tunjuk slip tros check in.... asiarooms guna kredit card utk book je...samapai sana check in kena bayar,....boleh bayar cash... kalau nak book direct melalui webpage guesthouse tu pon boleh...selalunya melalui email

      Delete
  42. aslkm en.firdaus,sy plan ke korea awal mei 2014 ni.nak tanya kalau sy menginap di guesthouse seperti mr kim friend guesthouse yg terletak di hongdae atau pun kimchee sinchon guesthouse ..kat area situ dekat gan subway station ke?bole cadangkan area mana yg dekat dgn subway station?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...kedua2 guesthouse tu dekat dengan subway station. Kalau nak saya cadangkan yg dekat ngan subway n dekat dengan tempat menarik korea dekat Beewon Guesthouse

      Delete
  43. Hai,saya nak g korea 7mei ni,agak2 ada x lg bunga sakura? Cuaca mcm mna eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...7 mei selalunya dah takda sakura...suhu masih sejuk around 17degree

      Delete
    2. Oo,tq..sejuk jugak tu..Lagi satu,kalau shopping di korea kena tax apa2 tak masa kat airport?

      Delete
  44. As salam admin, sy akan ke korea pada 30 april hingga 4 mei 2014.
    Pendapat admin, sy perlu tinggal di penginapan yang sama sepanjang di korea atau menginap di tempat yang berlainan mengikut tempat yang ingin dilawati? yang mana 1 yang lebih jimat?

    ReplyDelete
  45. Salam..Malaysian guesthouse tu msih beroperasi lagi ke? Sebab nampak blog dan facebooknya macam dh dead je..

    ReplyDelete
  46. Assalam admin. Tlg whatssap sye di nom. 0126498916. Sye nk tnye tntang backpackers. Sbb first time ke oversa, berseorangan n first time ke korea

    ReplyDelete
  47. assalamualaikum..
    kalo ktorg amek pakej ticket flight (Air Asia) skali ngan penginapan cm ner lak agak2?
    mudah x nk bergerak?

    ReplyDelete
  48. salam saya nak tanya kalau ke korea 6 hari 5 malam.. budget dalam berapa? xtermasuk flight..

    ReplyDelete
  49. as salam firdause..akk n anak total seramai 4org akan ke korea pada 19 nov.2014 ins sha allah. this is first time trip ke korea.anak anak berumur 14 13 n 7..advise plse..samada akk perlu amik package backpacker or tak perlu..bole tak advise utk hotel sana n travel tips kesana..thnaks in advnce..moga allah balas segala kebaikan..or bole wassap akk 013 2883832 ..

    ReplyDelete
  50. As salam.. boleh bg contact no. guest house ni x?? Tlg emailkan kat av_quest@yahoo.com.. tima kasih..

    ReplyDelete
  51. Salam... saya akan ke korea hujung nov... masa tu sejuk,ade snow x? Bole tahu tmpt main ski kat mana n harga? Namsan dgn itaewon jauh x? Tq....

    ReplyDelete
  52. Assalammualaikum fir..thanx for the sharing...rasa eksaited plak nak g Korea walaupun xtau bila kan..hehehe

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. salam, inshaallah bln Mei 2015 sy nk ke korea, jadi keutamaan tempat yang sy nak pergi adalah namsan tower, insadong , myeongdong market,nami island, insadong ,dongdaemun market dan sy nak cadangan hotel mana yang agak berhampiran dgn tmpat2 ni esspecially ITAEWON dalam bajet Rm120 semalam. untuk 2 org. tolong..

    ReplyDelete