Souvenir apa yang best dari Korea?


Hye semua, apa kabar? Rasanya belum terlambat untuk saya wish selamat tahun baru 2013. Kepada yang telah tercapai azam untuk ke Korea, tahniah saya ucapkan. Kepada yang belum mungkin tahun 2013 boleh dijadikan tahun melawat Korea korang. Kepada yang dah sampai ke Korea, apa souvenir yang korang beli untuk orang yang tersayang kat Malaysia?...mesti pening kan memikirkan apa yang menarik untuk dibeli sebagai hadiah dari Korea. OK, jangan pening2 sebab post kali ini nak cerita pasal souvenir yang selalu saya beli di Korea. Kat Korea ni memang banyak pilihan barang tapi kalau nak beli souvenir saya selalu beli barang yang boleh di guna, melambangkan identiti Korea dan harga  berpatutan. Saya tak suka beli barang hiasan sebab macam takda guna je. 

Jadi mari kita lihat beberapa souvenir yang biasa saya beli dari Korea

1. Sepit kuku Korea.
sepit kuku Korea memang pilihan souvenir nombor 1 saya. Ianya berguna dalam kehidupan seharian untuk menjaga kebersihan diri dan multipurpose sebab boleh juga dijadikan key chain. harganya juga berpatutan. Kalau beli selalu ambil berbundle2 



2. Penanda buku Korea


sesuai untuk mereka yang suka membaca. Penanda buku Korea mempunyai design yang unik dan melambangkan identiti korea seperti baju tradisional korea, 

yang ni book mark kegemaran saya sebab ianya boleh digunakan sebagai pisau pembuka sampul surat. Cangkuk kat atas tu memudahkan bookmark ini disangkut pada birai buku


3. Book stand Korea

satu lagi barang kegemaran saya yang dibeli dari Korea. Book stand Korea sangat unik dan fleksibel. Hanya orang yang betul2 special je dapat book stand ni dari saya tau...


Kat bawah ni gambar my personal book stand. Sayang sangat kat korean book stand ni. Beli kat Gwangju masa study dulu. Teman ketika study dan buat assignment...




4. T-shirt I LOVE KOREA
T-Shirt yang menjadi trend perlancongan ni memang wajib dibeli. Boleh lah meriak kan diri dengan memakai baju ni bila jalan2 kat KL...Selain tu boleh dipakai ketika memancing atau berkebun

yang ni pulak untuk lelaki mata keranjang

5. Set Chopstick Korea
Tahukah anda bahawa chopstick Korea adalah unik berdanding dengan chopstick dari negara lain. Ini kerana ianya diperbuat daripada logam, leper dan berpasangan dengan sudu. Jadi pastikan anda mempunyai set chopstick korea sebagai koleksi peribadi.

perbezaan chopstick Korea dengan chopstick negara lain seperti china, taiwan, jepun dan vietnam.


Last but not least ialah teddy bear dari Korea...Kalo nak yang paling special beli kat Teddy Bear Museum Korea dan bersaiz super macam kat bawah ni. Baru lah awek korang terharu.

Ok...jangan lupa bagi comment. kalau tak faham boleh tanya dalam comment yer...

165 comments:

  1. Berapa harga kepit buku n book stand

    ReplyDelete
  2. sepit kuku tu harga 1500won (dalam RM5) dan book stand tu lebih kurang 15000won (RM 50)

    ReplyDelete
  3. Bpe hrga tshirt i love korea tu yer?

    ReplyDelete
  4. Harga T-shirt tu pelbagai ikut jenis kain. Yang murah dalam 7000won (lebih kurang RM23) n yang mahal dalam 15000won

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum sahabat... nak tanya. teddy tu kat mn tempat nya?

    ReplyDelete
  6. Wsalam sahabat... Dekat teddy bear museum....kat atas gunung namsan

    ReplyDelete
  7. Wsalam sahabat... Dekat teddy bear museum....kat atas gunung namsan

    ReplyDelete
  8. Salam. Tq 4 sharing info2 sebegini dapat ilham masa nak gi nanti. Akak nak tanya tempat mana yang bagus nak beli hand beg wanita.

    ReplyDelete
  9. Wsalam...boleh beli kat namdaemun n dongdaemun.... Info boleh baca di link ni http://myfir2u.blogspot.com/2013/01/tempat-shopping-best-di-seoul-korea.html?m=1

    ReplyDelete
  10. Salam.. saya akan ke Korea hari Isnin ni.. difahamkan cuaca disana musim sejuk degree dalam -4.. apa keperluan yang perlu kami bawa sebagai persediaan.. suspen ni x pernah gi negara bersalji.. masa pergi morocco dulu, salji dah mula mencair, bolehlah tahan lagi.. mohon perkongsian ye.. terima kasih :)

    ReplyDelete
  11. Time winter memang sangat sejuk...pastikan bawa pakaian khas musim sejuk seperti long john, glove, mafla, etc...jacket pastikan yang memang untuk winter. Walaupun sejuk tapi udara kering...jangan lupa bawa losyen kulit n lip balm dari malaysia agar tak tercari2 kat korea nnt (mcm yg saya alami masa first time sampai korea)...anyway semoga perjalanan ke sana selamat

    ReplyDelete
  12. kalau pergi pertengahan bulan 3 nnt perlu x bawa long john n glove sume tu? masih sejuk lg ke time tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung kepada ketahanan badan seseorang terhadap cuaca sejuk... Sediakan payung sebelum hujan

      Delete
  13. Thanks sangat byk info menarik dapat,saya tak pernah ke korea tapi bila baca blogs ni saya rasa semangat nak pergi nanti,tak sabar nak bercuti dgn family..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana menyokong blog ni

      Delete
  14. salam..berapa harga bear tu..besar nya..

    ReplyDelete
  15. Wsalam...tak perasan plak berapa harga bear besar tu...nnt sy check balik

    ReplyDelete
  16. salam...baju i love korea tu hrga brpa????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam....kalau dulu ramai peniaga jual 7000won sehelai (lebih kurang RM20)... Tapi baru2 ni saya check kat Namdaemun ada yg dah jual 10000won untuk 3 helai...(lebih kurang RM10). Dan ada peniaga korea yg dah boleh sebut...."murah...murah...3 sepuluh..." haha....

      Delete
  17. ten2 best kn p korea......brpa tambang kapal terbang untk p korea???

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambang range dari RM 600 hingga 2K untuk round trip

      Delete
  18. nk mintak pandangan sket...klu dkt korea tu adeke tmpt shopping murah2?cz sy skg ant 2...nk g vietnam atau korea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Namdaemun dan Dongdaemun agak murah....tapi in term of shopping memang vietnam lagi ok kot...

      Delete
  19. nak tanya. yang penanda buku tu brape ea harga dia? kalau baju "i love korea" dengan bookmark 2 cukup x RM50? heeeee

    ReplyDelete
  20. Nak tanya kalau set chopstick n sudu kt sana berapa harga ya? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. range dalam 5000won to 10000won (convert RM bahagi ngan 300)

      Delete
  21. salam en fir

    saya suka bce blog ni..byk info...^^...nk mtk pndngan..
    saya akan ke korea pada 7/9 - 16/9...cmne cuaca time tu ek?
    saya akan stay kt changcheondong, seodaemungu..ok ke tmpt ni?
    lg satu nak tau brp hrga teddy bear yg besar tu???cute sgt...^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tu awal autumn...kalo tempat stay tu dekat ngan subway ok jer... teddy bear besar tu not for sell,haha

      Delete
    2. TQ rply
      ala...x dpt tgk daun gugur T_T
      suhu die cmne ek??sbb sy ade bc still panas g mse tu..
      berbaloi ke 10 hari travel kt seoul je???
      nk pegi jeju bdget lebih plak...
      lau busan ape yg best???

      Delete
    3. TQ rply en fir..p still nk tny g..hehehe ^^
      time tu suhu cmne??sbb sy ade bc dorg kte still pns cm mesia??
      10 hari berbaloi ke travel kt seoul je??
      nk ke jeju cm bdget la plak...T_T
      busan ape yg best??

      Delete
  22. salam..saya akan pergi 2 nov to 6 nov...sejuk tak that time..????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo...sejuk...saya pon kat sana time tu

      Delete
    2. masa t0e salji dh turun ke?

      Delete
    3. Salam saya akan kekorea pd 18 nov aps yg perlu dibawa

      Delete
  23. Ok thanks..senang nak prepare bj.....

    ReplyDelete
  24. hai, sy nk pegi 12 jun ini..kat hotel sne blh masak ke?..kena bawak bekal sendiri ke dari msia?..sng ke nk jumpe bas city tour tu?thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...kebanyakan hostel n geusthouse ada dapur utkasak...kalo hotel mmg tak leh masak... Cuba try baca post pasal makan ketika backpaking

      Delete
    2. Bas city tour senang je cari

      Delete
  25. salam en. firdaus, firstly nak say thank sbb beri bnyk information terutamaya pada saya yang first time nak p insyaAllah end of jun...saya nk tanya, 1. kalau dari kookmin university ke itaewon susah x? 2. kalo dari iteawon ke everland mcm mana plak? boleh x kalau awak terangkan siket2? sbb saya nak travel sorang2 kat sana. huhu... *eh,agak2 bahaya x?? huhu *missyanie_UPM@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau sebab sistem pengangkutan di seoul sangat cekap dan mudah difahami... Org korea pon sedia membantu...anda naik je subway insyaAllah sampai...tiket pon murah.

      Delete
  26. salam firdaus..sy akan ke korea pertengahan bln september nie..klo x silap itu baru permulaan autumn kn..so cuaca sjuk x wktu tue..baju mcmane ye sesuai utk wktu tue..

    ReplyDelete
  27. Wsalam reen...time tu tak berapa sejuk sangat...pakai mcm pergi genting je... Jeket pak perlu yg untuk winter tu...

    ReplyDelete
  28. wokey..thanks 4 da info..=)

    ReplyDelete
  29. salam. saya cadang nak ke korea 16-20 april 2014. cam mane cuaca time tu ek? betul ke mudah je subway tu coz nk pergi first time & w/out tourist guide. thank u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...waa...time tu sangat awesome dengan bunga sakura berkembang mekar n dingin nyaman lebih kurang 15 degree... Transport kat sana mmg sgt mudah....dont worry

      Delete
    2. salam anon,kitorang pun kesane pada tarikh yg same,harap kite junpe disane,sebab kiteorang pun backpacker jugak..

      Delete
  30. salam. nak tanya nie. kalau kita nak korea kan, agak2 brapa yer bajet utk pergi sana? ( shopping, mkn, hotel yg murah laa) 4days 3nights. mekasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau g backpacking boleh g dengan hanya bajet rm 2000 all in termasuk flight g n balik, penginapan, makan dan lain2...tapi tak masuk shopping la....hehe

      Delete
  31. firdaus, nak tanya ni..tau tak mcm mn nak g Coffee Prince Shop? nak tanya jgk, souvenir sepit kuku tu 1500 won per pcs or per packet? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. cofee prince cafe terletak kat area hangdae...naik subway n turun kat station hongik universiti...pastu tanya org kat sana..,haha sepit kuku tu 1500won per pcs tapi kalo beli sepapan yg ada 10 pcs 8000won

      Delete
  32. Salam,

    Sya nak pergi korea same date you nak pergi on 1-6 Nov 2013, boleh i join group you or boleh recommend hotel or tempat yg menarik. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...berapa org awk g...hehe

      Delete
    2. sya g 2 org je both ladies...

      Delete
    3. ooo...boleh je...saya book 2 tempat...kat beewon guesthouse n namsan guesthouse...

      Delete
    4. Salam...macamana saya nak book guesthouse ni? online or just email ke? Ada tempat memasak tak? kenapa book 2 tempat? Flight saya sampai Seoul early morning on 1 Nov. Thanks for your info..

      Delete
    5. Boleh bagi schedule hotel you stay, nanti sy boleh book sama dengan awak...tq

      Delete
    6. book guna email je...saya sampai petang 1 nov...book 2 sebab takot kalo book satu je nnt tiba2 yg kita book to ada isu...sebab kita book tp tak bayar...time check in baru bayar

      Delete
    7. ok. Tq, i pn dh book 2 jugak.

      Delete
    8. Antara beewon vs namsan ni yg mana satu yg u prefer ni?So senang tuk i confirm later....

      Delete
    9. Salam & Selamat Hari Raya

      what is the currecny rate & tukar kat Malaysia or korea
      Boleh tak u recommend itinerary tuk saya tuk 5 Hari 6 mlm di seoul including visit + Bangunan tertinggi di Seoul.

      tq

      Delete
    10. Salam,

      Antara Beewon & Namsam3, yang paling dekat dengan shopping mall...

      tq

      Delete
  33. Salam
    Saya merancang utk ke korea pada pertengahan ogos iaitu musim panas. Suhu musim panas di korea adakah sama seperti malaysia? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasana time musim panas di korea sama mcm kat malaysia...kadang2 lagi bahang... tapi yg best bunyi cengkerik..hehe

      Delete
    2. Tq 4 the info.. First time na ke korea ni.. ;)

      Delete
  34. Salam. Sy merancang ke korea 15 november. Camane cuaca ms tu? Coz ada kids 4 & 2 yrs.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 15 nov dah masuk winter n suhu dah start sejuk...average dalam 8 degree...pastikan bawa pakaian yg sesuai mcm winter coat n long john...jangan lupa bawa lotion sebab udara kering

      Delete
  35. hal0o ~ nak tnye , kaLau awaL buLan n0veMber nie bgaimNa kH keadaan cUaca mSa t0e?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haloo juga...awal november cuaca dah sejuk....suhu lebih kurang 8nke 10 degree....pemandangan masih mcm musim luruh dengan pokok kuning jingga n merah yg dah start membotak

      Delete
    2. 0k.. tima kasih aTas info awak t0e..

      Delete
  36. Salam. saya akn pergi ke korea dgn dua org akak sepupu. dlm awal bulan september ni. mcm mane cuaca dekat sane time tu? jenis pakaian apa yg sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...time tu peralihan musim panas ke musim luruh..,,pakaian mcm kat malaysia je coz tak sejuk lagi...sediakan payung kecik dalam bag sebab selalu hujan n pakai spek hitam sebab matahari agak silau time tu

      Delete
    2. Tq. Boleh cadang kan tempat mane sesuai utk kami stay? nk duduk namsan guesthouse tp fully booked. ade penginapan lain yg okay, x terlalu mahal n lokasi dkt dgn tmpat2 dilawati and subway?

      Delete
    3. try hostel korea or beewon guesthouse...dua2 ni dekat ngan subway n tempat2 perlancongan di Seoul

      Delete
  37. Salam Fir,
    sy ade plan ke korea awal bulan 9 nie dan group kitaorg plan nk ke sana secara gamble je without booking any accomodation. based on ur experience should we booked it first? kalau ikutkan, sy lebih prefer backpackers guesthouse..is it comfortable and easy to find? how about the price compared to hotel? can u suggest me the best backpackers or any guesthouses around Busan and Seoul that come with the low price? =)

    ReplyDelete
  38. se elok2nya booking dulu... saya pernah menginap di teaguesthouse dan saya book awal beberapa minggu sebelum terbang ke korea.. Bila dah sampai senang, just check in... at the same time ada sorang tourist dari finland datang gamble... dia tak dapat room coz penuh. So jadilah pengembara bijak dengan menempah penginapan awal2....hehe. Elok ambil hostel n guesthouse kalo datang dengan tema backpack. Kalau honeymoon baru ambil hotel. Hostel n guesthouse kat korea agak comfy cuma ruangnya kecil dan agak sempit. Kalo nak jimat duit n sumbat2 org mmg tak sesuai. Kalo kat seoul saya cadangkan beewon guesthouse

    ReplyDelete
  39. saya nak tnya book stand korea ni kat mana tempat beli..sy ingt nak beli bila g sana nnti :)ke dia mmg jual di mana2 sj :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Book stand korea ni memang berbaloi untuk dibeli sebab unik. Kalau nak beli elok cari di area namdaemun. Tapi kalau nak sebut bookstand ramai makcik2 or pakcik korea tak faham... N takda nama spesifik dalam bahasa korea. Cara terbaik awk print siap2 pic bookstand ni sebelum g korea n tunjuk kat kedai2 di sana

      Delete
    2. Book stand korea ni memang berbaloi untuk dibeli sebab unik. Kalau nak beli elok cari di area namdaemun. Tapi kalau nak sebut bookstand ramai makcik2 or pakcik korea tak faham... N takda nama spesifik dalam bahasa korea. Cara terbaik awk print siap2 pic bookstand ni sebelum g korea n tunjuk kat kedai2 di sana

      Delete
  40. Hai firdaus, tedy bear human size tu mcm mana nk bwk blek Malaysia, nk letak dlm luggage x muat kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...bawa naik flight n register kat over size baggage

      Delete
  41. Mohon advice. Trip p Seoul 8Nov till 15Nov. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca semua post saya dalam kategori eye on Korea

      Delete
  42. hai..nak tanye..kalau macam keychain kan kalau beli bnyak2 tu..dalam berape harga ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi....keychain tu dalam 8000 won n ada 10000 won sepapan....satu papan ada 10

      Delete
  43. nak tya brapa harga teddy bear yg besar tu ya.. ada yg medium size x.. range price.. nak kirim kat mmbr saya

    ReplyDelete
  44. kat mane boleh beli book stand tu? namdaemun/dongdaemun/kwangjang ke ade jual?

    ReplyDelete
  45. u x de kawan lagi ke yang blaja di korea ..boleh jd tour guide kitorang.teringin sgt nk pergi korea..tp still x yakin nk pergi sendirian ...n pakej terlalu mahal x mampu plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...try search jeju tnt dlm fb...

      Delete
  46. saya akan pergi 1 - 8 Nov..kene bawak baju tebal ker..salji turun ke masa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salji belum turun lagi time tu...tapi dah sejuk n bawa baju tebal

      Delete
  47. How to contact u ye..sy ade kt namsan guesthse 3 nov..sy tkt ade problem kt sane and bole le i refer kt u..lg satu perlu ke sy roamig line utk cal org kt msia..tkt kalu roaming charge mahal giler pulok..bole u kasi idea x cara termurah nak cal msia

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya time tu kat Malaysia menunggu anak lahir... kalo nak contact saya slllu guna wechat sebab sana wifii free....hehe

      Delete
  48. saya akn pergi 29nov-4dec.. pakaian apa yg sesuai ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa...time tu semestinya pakai baju sejuk....long john wajib...coat beli yg khas tuk musim sejuk punya...sarung tangan n mafla pon kena ada....time tuvmmg sejuk

      Delete
  49. hi..sy mayb nak pergi next year bulan march.time tu agak2 dah masuk ke musim spring?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan mac dah spring tapi bunga belum mekar lagi...pergi pertengahan april best n banyak spring festival time tu

      Delete
  50. salam hai , i nak search for spain and morocco but nampak blog u so readig.....tq for info.....maybe useful for next travelling....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...hai...tq for reading and supporting my humble blog

      Delete
  51. Salam..nama trip kmi ni redah kasi belasah..haha..last mnit bli tiket,citer
    korea pon xpnh tgk n xmnt,..xtau knape pilih korea sbg pilihan..pelik kan..
    Xprepare ape pon sbab bz,so nk mntk jasa bek sesape yg akn ke korea dlm
    5-10 nov ni,kmi nk join skli la..
    Cik firdaus,akak nk tnye,yg hangang park tu kalu musim autumn bkak ke yg
    ada gmbr org men ski tu...
    Mohon bls ye..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....kelakar plak nama trip ni...time tu tak buka lagi tuk ski salji

      Delete
  52. So,sjuk x kalu masa tarikh akak pg tu,sbab akak bwk ank umur 2 tahun..
    Perlu long john x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya bawa long john....sebab kat Korea sejuknya kadang2 ok n boleh tahan...tetiba jd berangin n sangat sejuk...so elok bawa.

      Delete
  53. salam, kami pergi korea 1-6 nov, tapi pakej yang kami join 1-5 pagi shaja... boleh kami join u utk 5 n 6 hb nov..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....saya tak g trip nov nnt sebab wife saya dijangka bersalin 7 nov...so seminggu awl saya dah kena ready if anything happen. Tapi awk boleh contact student saya kat sana. ni email dia saeedowairan@gmail.com

      Delete
  54. Salam..byk info yg dpt dr blog awk nie..tks..bole advise mcm mana nak g jeju dr seoul..pastu dr jeju ke busan.kalo ada detail domestic flight n apa2 info minta share ye...tks

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...tq....cara paling mudah pergi ke jeju dari seoul gunakan travel agency korea...tp agak mahal coz naik flight...tp semua diurus

      Delete
  55. Hello..saya plan ke korea end of march next yr..time tu sejuk lg tak? How is the temperature?brg2 di sana murah2 ke atau mahal..kita punya rm kalau ditukar ke krw tinggi tak atau duit diorang rendah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....end of march tak best tau....salji cair n bunga blom kuar...elok g mid april

      Delete
  56. salam first nak say thanks for info yg sgt bguna ^^ saya nak tanya mahal tak ticket kalau kite nak pergi everland or yongpyeong ski resort..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...thanks juga sebab support my humble blog...tiket ke sana range antara rm100 ke rm200

      Delete
  57. salam...saya dah add anda sebagai follower..tq.

    ReplyDelete
  58. Salam..nk tanya la..so let say i beli boot ke or other winter clothes kat korea..is it worth it..murah x..cni mahal la..ada pun i beli kat bundle je..for winter coat..but xbyk la..nnti nk g msa 20hb..suhu sgt sejuk kan.. do reply kat my email mimienazllyakma@gmail.com.. plus i pregnnt gak ni..trip nk plan awl ari tu..xsgka lak prgnnt..huhu..long john pun dh beli tp stil takut sejuk lg..sbb yg preggy nye ni cam nipis je long john dia..normally kat malaysia pun i xtahn sejuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. technically barang n pakaian berkaitan winter lebih murah kat saba banding malaysia....pastikan beli coat yg mmg untuk winter...ada label kat baju tu

      Delete
  59. hai...nak tanya agak2 bajet dlm berapa yang cukup kalau nak pergi time winter?and tempoh gi sana dlm 10 hari?

    ReplyDelete
  60. Assalamualaikum ...saya baru pulang dr korea kelmarin.tetiba rasa menyesal plk ak beli sudu n chopstick yg pjg tu.so en firdaus ada pg korea lg x dlm masa terdekat nie.blh kirim n sy akn bank in duit.

    ReplyDelete
  61. if ok boleh x reply kat email sy rozaaziz96@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Saya nak pegi korea tanpa hikmat agen. Rasa ada masalah x. Makanan korea yg halal mudah x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye anom.... kalau orang tanya saya mana elok g tanpa agen or g dengan agen....jawapan saya bergantung kepada beberapa kreteria...yang pertama bilangan ahli dalam group....kalau kurang dari 5 orang boleh g sendiri tp kalau lebih dari 5 org elok guna agen (supaya senang gerak). yang kedua sifat keyakinan dan semangat kembara... tak dinafikan kalau pergi sendiri mungkin akan sesat, tapi ada sesetengah org anggap tu satu cabaran yang menyeronokan ala2 explorac, maka sesuai pergi tanpa agen. yang terakhir tahap persiapan...pastikan buat bbnyak research kalo nakbg tanpa agen.... makanan halal susah nak dapat kecuali kat itaewon

      Delete
    2. Tq dause. Yr so helpful.
      1.Tukar duit kat sini ke sana.
      2 saya minat tgk teaguesthouse. Tapi da fully book. Ada tempat lain macamtu. . 3.ada x kat mana2 nak refer jadual perjalanan ke tempat2 lawatan. I da book malayasiaguesthse tp dia x cfirm lai.
      4. 3 hari di seoul ke busan i naik train. 3hari busan n blik seoul . Ok x .

      Delete
  63. salam...saya nak pergi ke korea awal bulan 4..so baju apa yg sesuai ya..time tu temp brape ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....awal bulan 4 masih sejuk tapi suhu makin hari makin suam sebab menuju ke musim panas...pakaian yang sesuai ialah pakaian biasa yang selesa..t shirt or kemeja ..seluar jeans dan berkasut sport...cuma tambah baju sejuk or coat 4 musim n glove...

      Delete
  64. Salam..actually i tgh survey school of tourism in korea. Teringin nk further study kat korea. Cmne ye prosedur?university mn ye yg ade crse tourism?ok x nk survive kat sane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....sebenarnya universiti kat korea sangat banyak....dan coz tourism pon banyak...tp saya tak boleh bagitau secara specific n awk kena cari kat internet....secara umumnya nak apply belajar sana senang....masalah cuma pembiayaan...kalau ada bajet sendiri or parent...senang anytime boleh apply... cuma ada sesetengah u yg perlukan kita ambil international english test

      Delete
  65. salam..nak tye.. sy akan ke seoul this new year..first time nk travel..almost 4get about this..bile cik firdaus tukar duit malaysia ke korea ye.??tukar kt malaysia siap2 or kat seoul sane..??n kalu kat seoul,kat mane nk tukar die erk.??kat seoul tu ATM bley gune x kalu gune kad ATM maybank ke,cimb ke..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. atm boleh guna tp kena aktivatekan dulu...cimb n maybank bley guna

      Delete
  66. Salam, tumpang tnye.. ada sesiapa yg blh supply brooch korea x?sy nak beli secara borong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...tak sure...kena tanya makcik kat jalan tar KL yg jual brooch korea...heee

      Delete
  67. salam tumpang tanya macam mana kita nak tahu waktu solat di korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....download jadual waktu solat korea dari google

      Delete
  68. Salam...boleh tolong recommend apartment atau guesthouse yg sesuai untuk family bersama anak2 yang antara umur 4 hingga 9 tahun dan yang boleh masak dekat ngan MRT.
    tq

    ReplyDelete
  69. Nk tanye,trick eye museum dekat mane ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. trick eye museum terletak kat area Hongdae... naik subway dan turun di Hongik University Subway Subway station (line 2 warna hijau ). Keluar exit 9.... That place just walking distance form here...tp nak terangkan kat sini susah gak...boleh tanya awekz or jejaka korea yang handsome or guna gps

      Delete
  70. Salam, nak tny cuaca korea hujung bulan 3/awal bulan 4 musim sejuk lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...time tu masih sejuk. Around 8 degree celcius

      Delete
  71. Salam...saya nak tanya...saya nak ke korea 24/4 ni..apa pakaian yang sesuai di pakai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam....time tu sehu around 15 to 18 degree celsius...so pakai mcm nak pergi genting pon dah ok...tp jeket biar yg mmg untuk 4 musim punya tau

      Delete
  72. Assalamualaikum...x nk jual kt cni ke souvenir2 tu?klu jual sy nk beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... tak real la beli camtu...kena g korea baru jadi souvenir kenang-kenangan...hehe

      Delete
  73. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  74. salam....

    boleh bg tau x spring time end ble..ktrog nk planning

    ReplyDelete
  75. Salam Abg fir,

    Mana ye tempat murah nak tukar duit won di kl-thanks

    ReplyDelete
  76. salam,firdaus blog ni bagus sgt.byk info utk first timer ke korea.tq..insyaaAllah sy akan ke sana 19-24 mei ni.nak tanya kemudahan utk solat kt sana.mcm mane ye?maksudnya ms kte tgh jalan2 and nk cri tmpt solat.tq

    ReplyDelete
  77. hi,salam.Jika ingin bertolak ke busan,korea selatan pada awal bulan june ini,nak tanya tentang cuacanya pada masa itu,apakah musim pada masa itu?

    ReplyDelete
  78. nak tanya juga jika sudah sampai ke busan..jika kita tak ikut tour tempatan,dapatkah kita melancong dengan sendiri kat sana..apakah pengangkutan yg paling murah kat sana?terima kasih atas bantuan anda.

    ReplyDelete
  79. on 8th Nov hingga 14th Nov. Cuaca cantik tak? Katanya Autumn

    ReplyDelete
  80. salam... on 14 mac - 18 Mac. salji masih turun atau cair? pakaian apa yang sesuai dipakai. mohon pencerahan. tq

    ReplyDelete
  81. hi...berapa harga teddy bear tu ye?

    ReplyDelete
  82. Slm.. Kalau brooch @ keronsang murah x kt sna?kt area mna nk cari?

    ReplyDelete
  83. Tq..info dlm entry dan komen banyak membantu.

    ReplyDelete
  84. saya ada di korea ni 6 bulan. sapa2 nk pertolongan boleh hubungi saya

    ReplyDelete
  85. Sy akan ke korea 6hb nov - 10hb nov.. encik fikri masih ndi korea masa tu?

    ReplyDelete
  86. Assalamualaikum... Nak tanya,di korea brpa hrga sim kad utk pakai internet sekali untuk seminggu?and apa plan yg bagus di korea?

    ReplyDelete