Kembara Korea...backpack atau pergi bersama ejen?

Hai semua...salam kembara dan salam info dari myfir2u.

Nampaknya makin ramai rakyat Malaysia dan nusantara nak ke Korea. Setiap hari saya dapat banyak komen dan pertanyaan melalui blog, e-mail dan juga whatsapp... kadang2 dalam sehari sampai lebih seratus contact. Terima kasih saya ucapkan kepada pembaca yang sudi menjadikan blog ini sebagai rujukan dan yang bertanya. Dan saya mohon ampun jika saya lambat reply.

Penulis myfir2u ialah seorang rakyat Malaysia yang pernah menimba ilmu di Korea dan telah kembali ke tanah air untuk mencurah bakti kepada negara tercinta. Namun penulis masih sering ke Korea saban waktu untuk menikmati kegairahan kembara backpacking di bumi "land of morning calm". Blog myfir2u sebenarnya diwujudkan untuk share kisah kembara backpack saya ke Korea...hehe

Setakat ini ada banyak pembaca telah berjaya melakukan kembara backpack ke Korea berpandukan info yang dikongsi...tahniah. 

Ada satu soalan yang selalu ditanya kepada saya.... soalannya berbunyi begini " En. Fir...mana lebih ok, melancong ke Korea sendiri ke or pergi dengan ejen...? (mungkin anda yang sedang baca ni pun ada soalan yang sama kan....hehe)

so jawapan saya ialah...bergantung kepada siapa anda...(haha...mendalam sungguh bunyinya).
jika anda mempunyai keyakinan yang tinggi dan semangant kembara yang membara seperti saya,...dan jika anda pergi dengan bilangan ahli trip kurang 5 orang, saya galakkan anda merasai advanture backpacking kembara ke Korea. Pastikan anda membuat research dan persiapan yang rapi sebelum berbackpack ke Korea...ingin saya ingatkan, ketika kembara bagpack, akan ada situasi sesat, penat dan keliru...tapi itulah kemanisan dan cabaran yang hanya dirasai oleh orang2 yang berjiwa kembara....tapi kalau persiapan rapi sebelum pergi, perkara tersebut dapat dielakan...

OK...bagi yang tak yakin tuk merayau sendiri dekat negara orang dan yang bilangan kumpulan yang ramai dalam 6 orang ke atas, saya cadangkan gunakan khidmat ground tour guide... saya recommend yang ni..... 
 Siapakah mereka...?
nak contact mereka boleh melalui FB page mereka seperti dalam pics kat atas sana...

Harap post ni membantu...

17 comments:

  1. salam dan selamat pagi
    singgah sini jap

    ReplyDelete
  2. Salam.. nk tny yr opinion tntg guesthouse.. sy ade book 2 guesthouse Beewon n Limestay.. which one yg lbh ok n which one yg u prefer utk stay? Sy akn pergi berdua dgn suami.. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..secara jujurnya saya tak boleh nnk comment limestay sebab saya tak pernah duduk sana....hehe

      Delete
    2. Hehe ok tq anyway.. so secara jujurnya bewon tu ok x? Hehe.. Sbb sy bc review from others n ade yg ckp beewon x bape ok dr segi booking n the room itself..

      Delete
    3. review dari tripadvisor bad, review dari agoda good....n pengalaman saya ok...ok la for accommodation yg budget...hehe

      Delete
  3. Hehe ok tq.. takut bilik die terlalu kecik n susah nk dapat space utk solat.. sbb tgk dlm gmbr mcm kecik je, hihi..

    ReplyDelete
  4. slm en.firdaus..nk tanye..camne nk g everland ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. g everland naik subway

      Delete
  5. Salam...saya dah nak bertolak ke korea utk pertama kali.. backpack...ada tak contact malaysian di sana in case saya perlukan bantuan??

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Nak tanya pasal Kimchi. Hubby bawa balik kimchi dari Korea. Shelf life Kalau simpan dalam,fridge berapa lama ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.... Wsalam....kimchi ni jeruk sayur... Mmg tahan lama... Kalau berpeket cuba tgh tarikh luput... Kalau takda tarikh luput...no comment...hehe

      Delete
  7. Salam,nk tanya,pljar malaysia byk kt u mna eh? Ktorg nk bt lawatan ke univ kt sna maybe kalau byk pljr malaysia kt ctu sng sket nk sttle.. my contact balqis69@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Excellent post! I like this...Thanks for sharing!
    Gold & silver chain by the inch

    ReplyDelete
  9. Boleh ke rakyat malaysia yang berhajat nak kerja kat korea ? ><

    ReplyDelete
  10. Salam. Nak tanye. Dekat sana subway n bas start operasi dan tamat operasi pukul berapa?

    ReplyDelete
  11. Sy nak tny bajet min utk seorang utk ke sana ya..

    ReplyDelete