Pengangkutan di Seoul

Bergerak di sekitar Seoul sangat mudah kerana Seoul mempunyai sistem pengangkutan yang cekap. Dengan kos yang rendah, selesa dan menepati masa, sistem pengangkutan Seoul diiktiraf antara yang terbaik di dunia. Disini disertakan beberapa tips untuk menggunakan pengangkutan awam di seoul.

Subway ( keretapi bawah tanah)
Sistem subway di Seoul sangat cekap dan efektif. laluannya meliputi hampir segenap kawasan penting yang menjadi tarikan pelancong di Seoul. Anda tidak perlu risau jika tidak tahu berbahasa korea kerana sistem subway di seoul mesra pelancong dengan panduan interaktif dalam bahasa Inggeris. Setiap arahan dan pengumuman ketibaan di hentian diumum dalam bahasa Inggeris. Dengan kabin yang bersih dan selesa serta masa menunggu yang singkat, subway merupakan pilihan pengangkutan yang mudah dan murah. 

kabin subway yang selesa...berikan keutamaan tempat duduk kepada wanita dan orang tua ye..



Tambang basic subway ialah 1000 won (lebih kurang RM 3)...harga boleh jadi lebih mengikut jarak perjalanan. Setiap pembelian tiket akan dikenakan deposit  500 won dan boleh diambil semula dengan memasukkan tiket ke dalam refund machine di akhir destinasi. Untuk memudahkan anda, sebaiknya anda membeli T-Money card di stesyen subway dan 7 eleven dengan harga 2500 won.
 T-Money card berfungsi seperti kad touch n go dan memberikan anda rebet untuk tambang perjalanan. Juga terdapat dalam bentu key chain.



Teksi
Jika anda bergerak dalam kumpulan 3 hingga 4 orang, adalah lebih mudah dan murah menaiki teksi untuk bergerak dari satu tempat ke tempat lain sekitar Seoul.  Hal ini kerana tiket subway ialah per individu manakala bayaran teksi adalah mengikut perjalanan. Terdapat lebih dari 70000 teksi berlesen di Seoul dan mudah didapati di mana sahaja kecuali pada lewat malam. Tambang basic ialah 2500 won dan boleh dibuat melalui tunai dan T-Money card. Sesetengah teksi menerima kad kredit. Terdapat banyak jenis teksi antaranya standard, duluxe(sedikit mahal) dan jumbo(boleh memuatkan hingga 9 penumpang. Seoul juga menyediakan International Taxi dimana pemandunya mempunyai sijil bertutur bahasa Inggeris. International Taxi boleh dikenali dengan warna oren. International taxi boleh ditempah melalui telefon di nombor 1644-2255 atau melalui internet di www.internationaltaxi.co.kr.  Bayaran tambahan sebanyak 20% dikenakan jika anda membuat tempahan.
international taxi boleh dikenali dengan warna oren


Bas
Seoul mempunyai sistem bas yang baik tetapi saya tidak mencadangkan anda menaiki bas biasa di jika tidak boleh membaca tulisan korea atau bertutur dalam bahasa korea kerana kebanyakan hentian bas ditulis dalam bahasa korea. Kelebihan menaiki bas ialah anda boleh menikmati pemandangan Seoul sepanjang perjalanan . Sistem bas seoul dikelaskan mengikut warna. Bas hijau dan kuning bergerak antara hentian bas dan stesyen subway. Bas biru menghubungkan Seoul dengan pinggir bandar dan bas merah merupakan bas ekspres untuk perjalanan jauh dan ke lapangan terbang. Peta laluan bas dalam bahasa Inggeris boleh didapati di http://english.seoul.go.kr 

Tapi jangan risau, sesuai dengan statusnya sebagai bandar mesra pelancong, Seoul turut menyediakan bas untuk pengunjung dari negara luar. Anda boleh menggunakan perkhidmatan Seoul City Tour bas yang bergerak antara destinasi pelancongan sekitar Seoul. Dengan tambang harian 10000 won, anda boleh naik dan turun di destinasi menarik Seoul bila-bila masa anda suka. Kemudian anda boleh naik semula bas Seoul City Tour yang lain untuk ke destinasi berikutnya dengan tiket yang sama. Bas ini juga menyediakan pemandu pelancong berbahasa Inggeris. Tiket bas boleh dibeli di melalui tourist guide dalam bas.
Bus Seoul City Tour

peta laluan Seoul City Tour Bus, anda boleh naik dan turun di mana2 perhentian yang anda suka dalam peta ni, bila dah selesai melawat satu tempat, boleh naik bas Seoul City Tour yang lain, sangat mudah dan efektif. Sela masa antara bas ialah 30 minit




Berbasikal

Berbasikal di sekeliling Seoul sangat menyeronokan dan mudah kerana korea menyediakan laluan basikal hampir di semua tempat. Selain menjimatkan, berbasikal boleh membuang lemak yang terkumpul di perut. Basikal juga boleh dibawa masuk ke dalam bas dan subway di Seoul jika anda bergerak antara 2 tempat yang agak jauh di Seoul...

Jangan lupa share info ini bersama kawan anda yang hendak ke Korea

50 comments:

  1. Thanks..for the info..saye nak pergi Korea bln 4 nanti..nie 1st time p korea n over sea..so kne tahu byk info..blog awak sgt mbantu..^^*

    klu ade extra tips appriacate klu dpt mail saye ye..

    julieeya_lib85@yahoo.com

    Many Thanks^_^*

    ReplyDelete
  2. Very informative, terima kasih. Plan nak gi march nnt.

    ReplyDelete
  3. Thanks...sangat berbesar hati dapat share info dengan pembaca. Saya akan ke Seoul 25 mac nnt n jadi tourist guard untuk 12 orang yg nak berjalan2 kat sana

    ReplyDelete
  4. info yg sgt2 membantu sy n rakan2 yg akan ke seoul 11-20 mac nnt

    ReplyDelete
  5. Every weekend i used to go to see this site, as i
    wish for enjoyment, as this this website conations really nice funny material too.


    Check out my site - insomnia news
    Here is my webpage insomnia lyrics big krit

    ReplyDelete
  6. I was extremely pleased to find this web site.
    I need to to thank you for your time for this
    particularly fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and i also have you book marked
    to see new things in your web site.

    Have a look at my page: insomnia yale
    Feel free to surf my blog post - insomnia 6 weeks postpartum

    ReplyDelete
  7. bg kami yg akan pergi ke seoul, better beli t-money card or key chain tu? klu baki duit kt dlm tu x cukup utk pergi ke mana-mana, mcm mana ye? kena bayar cash ke?

    ReplyDelete
  8. Better beli yang card tu...nilai T money boleh di reload di machine reload yg ada di setiap stesyen subway.. Machine tu ada pilihan bahasa inggeris n mudah digunakan

    ReplyDelete
  9. sy n husband akn ke korea 27 feb ni..mmg redah sendiri je la korea tu coz agent cancel trip last minute.huhu,,tq for the info

    ReplyDelete
  10. Waa...pening juga kalau last minute agen cencel trip...jangan risau....kalau akak baca semua post pasal seoul dalam blog ni mesti boleh jalan2 sendiri

    ReplyDelete
  11. thanks MF...sangat berguna maklumat kamu...masukkan lagi entry2 supaya maklumat cukup sebelum ke seoul okt13

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq....saya akan share...teruskan membaca blog ni ye

      Delete
  12. Salam, firdaus sendiri xde bt trip utk org ramai nk ke korea ker? Mesti ramai yg nk join u. Byk info u tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya selalu pergi sendiri...tapi kalau tiba2 time tarikh saya pergi tu ada kawan2 nak ikut saya jd tour guide...

      Delete
  13. Wsalam....setakat ni tak pula plan nak buat open trip...hehe

    ReplyDelete
  14. Salam Firdaus,

    Saya Azam, dari Kedah, saya dan keluarga insyaAllah akan ke Korea 22-26 april ni.

    bila buat sedikit research pasal pangangkutan awam di seoul, mata jadik berpinau-pinau..pening...xpaham..

    Boleh tak Firdaus bantu saya, saya akan menginap di Yeongdeungpo, Hotel Dodo. Macam mana nak pegi Nami Island dari sana???

    tolonggg.....

    ReplyDelete
  15. xde info travel ke busan ker?

    ReplyDelete
  16. Salam,

    Firdaus,

    Boleh tak share bagaimana saya nak naik Sea Train?
    Kalau boleh, panduan kalau guna subway dan seterusnya.
    Plan ke sana dlm early Sept, dan yg saya tahu, during winter, mereka ada special coach yg bertolak pergi & pulang utk menonton sunrise.
    bagaimana kalau musim luruh?
    Kena buat early reservation, tak?

    Thanks, yea.

    ReplyDelete
  17. firdaus.... any info kalau landing kat busan. then dr busan ke seoul

    ReplyDelete
  18. sgt bnyk infi, i wanna go on ogos, thx

    ReplyDelete
  19. A'kum Firdause, nk tumpang tanya bole. . .Time yg paling best nk g korea antara 3 ni yg mane u suggest yer. . .

    1) mid autumn
    2) end of autumn-early winter
    3) mid winter

    klu time winter tu,malaysian ppl thn tak. . .Teringin nk main ski. . .

    Lg satu nk tanya. . .betul ke kt bole g Osaka dr korea tanpa apply visa. . . U pernah try tak. . .
    Tq. . .;))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well...masa yg u tanya tu tiga2 best...elakkan bulan 3 pertukaran winter ke spring sebab salji cair dan kotor...bunga pun tak kuar lagi...satu lagi musim panas antara hujung mei ke mid sept...

      Tahan ke tak bergantung pada individu...mcm saya tahan...kawan saya yg pernah saya bawa hari first tak tahan...maybe temperature shock...tp hari kedua dah ok...so overall ok. Yg penting bawa baju yang sesuai.

      Bermula tahun 2013 jepun dah mansuhkan visa utk rakyat malaysia nak masuk ke jepun. So kalo nak masuk jepun dari malaysia ke or dari korea ke pakai passport je...

      Harap membantu.

      Delete
  20. hi..saya ada book satu hostel di Busan, but need to pay the deposit. Macamna proses nak bayar tu since the owner give counter number and ask me to pay at Post office..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak....tak pernah guna plak cara tu

      Delete
  21. AsSalam bro,
    Saya nak pegi korea 22-28 Nov 2013. Masa tu musim apa dan apa pakaian yang sesuai?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time tu maybe takda salji lagi tp dah start sejuk...kalo g kat area gunung dah ada salji tp nipis lg.....pakaian musim sejuk seperti long john n thermal serta coat yg sesuai...glove juga penting time ni

      Delete
  22. Saya nak pegi tahun depan bulan Mei 2014..ok ke cuaca musim tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mei ok...musim bunga...kalo bleh g awal mei

      Delete
  23. Salam, Fir. Akak nak ke Busan 24 Mar '14 - 2 hari Jeju dan ke Seoul balik KL 31 Mar. Boleh tlg rekemen tour guide di sana. Fir bawa org jugak masa tu. Kalau route sama boleh tak join yr group?

    ReplyDelete
  24. Salam firdaus...saya plan nak pergi sekeluarga pada 25 - 30 mac 2014. Masa tu musim spring?..bunga dah ada ke belum...? Ok tak pegi waktu tu?..risau plak waktu tu perrukaran musim dan kotor bila salji mencair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...25 to 30 mac time tu tak lawa lagi...salji dah cair n bunga belum kuar...

      Delete
  25. Salam, saya dan isteri merupakan pasangan oku pendengaran. Bajet sendiri.. kalau pi seoul pd musim bunga (bln april 2014)... how cuaca di sana? Satu lg takut kalau sesat.. how?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...musim bunga cuaca sejuk...masih kena pakai baju sejuk tapi longjohn tak payah pakai...suhu dalam 13 degree...kalau takut sesat kena guna agen..hehe

      Delete
  26. Salam Fir. Saya dan keluarga plan nak pegi Korea dalam petengahan bulan Oct. Sesuai tak untuk travel secara backpackers with baby umo setahun lebih?

    ReplyDelete
  27. Salm fir tiket untuk masuk ke pulau nami n jeju bleh bli online terus di malaysia ke dh smpai sana baru beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya selalu beli kat sana je...ada kaunter english

      Delete
  28. hai nak tanya yg seoul city tour tu ada limit masa ke?ke dari pagi sampai petang boleh guna bus tu dgn 10000kw??harap reply secepat mungkin..nextweek sy da nk berlepas..

    tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye...Ada 3 pilihan Pertama Day Tour, kedua Night Tour ketiga pagi sampai malam....yg pagi sampai malam tu mahal sket....selamat mengembara

      Delete
  29. Assalamualaikum saudara mohd firdause,

    Saya n kazen2 saya brcadang nk ke korea bln april ne dlm 9hb - 13 hb 2014,
    Kmi brcadang nk travel sndri2 coz lg murah kan, tp kmi ada prcanggahan antra nk ke Nami Island n Jeju Island, setelah sya teliti 2 tmpt tu sgt jauh antra 1 sma lain. .so, awk rasa pa cadangan yg trbaik agar kmi dpt pegi kedua2 tmpt tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada pandangan saya agak susah kalo nak cover seoul n jeju dalam satu trip....melainkan kalau pergi dengan agen

      Delete
  30. nice info.

    betul. untuk ke cover seoul sahaja, dah ambil masa banyak hari.
    Jika trip ke Jeju, sekurang-kurangnya 3hari 2malam. baru ia berbaloi.

    ReplyDelete
  31. thanx 4 the info =)

    sya nk tanya 1 soalan lg, mcm mna nk ke Nami Island dr Seoul? transport mna yg lg sesuai brsesuaian dgn bajet sorg pengembara??

    ReplyDelete
  32. Hati-hati jika naik teksi di Seoul.
    Teksi hitam agak mahal. Lebih mahal jika pada malam.
    Teksi bewarna hitam dilabel sebagai teksi expensive. Kalau terdesak, saya cadangkan baru naik teksi jika tidak, subway atau bus. :)

    ReplyDelete
  33. Nak tnya..ada x midnight train seoul busan...

    ReplyDelete
  34. Nak tnya..ada x midnight train seoul busan...

    ReplyDelete